logo m tekst_Tegnebræt 1

Hvad koster en fejlrekruttering?

Fremtidens HR > Rekruttering > Materiale > Fejlansættelser

Af Recruda, 2022. København.

Hvad er en fejlrekruttering?

Fejlansættelse er et begreb, der dækker over ansættelsen af den forkerte medarbejder. En fejlansættelse sker, når kandidaten der er ansat enten ikke passer til rollen, performer eller på anden vis vurderes et dårligt match.

Fejlansættelser er en bekostelig affære, og klart et nødvendigt emne, når der tænkes rekruttering og budgettering til samme.

Hvorfor fejlrekrutterer vi?

Det er et uundgåeligt scenarie. Der er mange årsager til, at man fejlansætter – dog er der en masse man kan gøre proaktivt.

Adfærdsmønstre og performance vises først efter X antal tid, og det kan være svært at teste og tilsikre, at man har fundet rette vedkommende til rollen.

Et punkt til overvejelse i fejlansættelser, er rekrutterings-flows og onboarding. Effektive strategier for rekruttering og onboarding, der bliver eksekveret med omhu, har tydelig effekt i medarbejder churn og nedsættelsen af fejlansættelser.

Hvordan undgår vi fejlansættelser?

Gennemtestet og rationelt interviewforløb.

Ved at have en gennemtestet proces, bestående af rationelle spørgsmål, profiltest og casetest, mindsker man chancen for et mismatch i sine ansættelser.

Åbne og gennemsigtige processer.

Ved at holde kandidaten ajour med forløbet, tidshorisonter og løbende opdateringer, sikrer I, at kandidaten mærker jeres dedikation undervejs i processen.

Exit interviews.

Et værktøj i identificering af underliggende problem for medarbejderchurn kan være exit interviews. Et veltænkt og veludført exit forløb, kan give værdifuld information på, hvorfor kandidaten har valgt at forlade virksomheden.

Hvad kan et bureau gøre for fejlansættelser?

En dygtig leverandør har succes med matchet mellem virksomhed og kandidat.

En professionel samarbejdspartner bringer mange års erfaring fra specifik rekruttering af den type medarbejdere, i leder efter – og ved, hvad der kræves for at fastholde dem.

Der kan indgå onboarding vejledning i en rekrutteringsaftale, der sikrer at I får gennemgået jeres onboarding forløb og får eventuelle optimeringsforslag.

Skal vi indhente dig 3 uforpligtende tilbud?

Brug formularen, og Recruda formidler dig 3 gratis og uforpligtende tilbud på rekruttering eller andre HR ydelser.

Det kræver ingen registrering, og tager mindre end 2 minutter.

Hvad koster en fejlrekruttering?

Fejlrekrutteringer kan være dyre. Man kan dog være heldig, såfremt man er effektiv og proaktiv i sin onboarding proces, at identificerer udfordringer tidligt, sådan man minimere sunk-cost, på fejlrekrutteringer.

Dog tager det typisk et par måneder, at få et fuldkomment billede af vedkommende – og derved også, hvorvidt man har ansat den rette eller ej.

Det estimeres, at en fejlansættelse i gennemsnit koster mellem 75 – og 150% af medarbejderens årsløn, hvilket for nogle virksomheder kan løbe op i mere end en halv mio. kroner.

Hvorfor er fejlrekrutteringer dyre?

Der tabes resurser og midler på mange poster, i forbindelse med at ansætte den forkerte. For at nævne nogle, tabes hele investeringen på interviewrunden, ved at skulle geninterviewe kandidater, udføre nye tests og vurderinger.

Onboarding af fejlansættelse og onboarding af nyansættelsen er ligeledes en tidskrævende og resursedrænende post.

Manglende driftsresultater og konsekvenser af underbemanding er også værd at have i mente, når der tænkes fejlrekrutteringer.